Kanske lite skoj

Växa upp på 70-talet.

När jag var liten brukade vuxna tråka ihjäl mig med deras tröstlösa berättelser om hur svårt det var när de växte upp; som att gå 3 mil i uppförsbacke – åt båda hållen – varje dag till skolan genom snöstormar som rasade året runt, bärandes sina syskon på ryggen till skolan som var en ombyggd lada utan isolering, där de ändå lyckades hålla en 5:a i snitt trots deras heltidsjobb efter skolan på det lokala sågverket där de jobbade för en krona i timmen så att de kunde hålla familjen från att svälta ihjäl.

Jag minns att jag lovade mig själv att när jag växte upp så skulle minsann inte jag häva ur mig en massa sån skit på mina barn om hur svårt jag hade det när JAG var liten och hur lätt de har det nu.

Men ……..

Nu när medelåldern närmar sig med stormsteg, kan jag inte undgå att se mig omkring och se dagens ungdom. Kidsen idag har det så förbannat lätt!!!

 

Jag menar, jämfört med min barndom lever de i nån satans utopi. Jag ogillar att säga det men, dagens ungdom, vet inte hur bra de har det.

Jag menar, när jag var barn så inte fan fanns det nåt Internet – när vi ville ha reda på någonting fick vi gå till biblioteket och slå upp det själva!

Det fanns ingen e-post heller. Vi var faktiskt tvungna att skriva ett brev, med penna och papper, och sen gå hela vägen ner till brevlådan och posta det. Efter det tog det en vecka innan brevet kom fram och sen fick vi vänta på svaret ytterligare en vecka.

Det fanns inte heller MP3:or eller Napster. Om man ville stjäla musik så fick man vackert gå till skivaffären och snatta den själv. Eller så fick man vänta till på lördag och hoppas att Kaj Kindvall spelade låten på för att kunna spela in den på band, men Kaj brukade vanligtvis snacka över hela början på låten och sabba alltihop ändå.

Vill du höra om att ha det svårt? Vi kunde minsann inte bara ladda hem porr. Du var tvungen att muta nån alkis som kunde köpa dig ett nummer av ”Fib Aktuellt” på närbutiken. Antingen det, eller så fick man nöja sig med underklädessektionen i Ellos- katalogen. Det var de alternative vi hade…

Vi hade inte sånt lyx som ”samtal väntar”. Om du snackade i telefon och någon annan ringde så fick de upptaget. Och inte fanns det ”nummerpresentation” heller. När telefonen ringde så hade du ingen aning om vem det var. Det kunde vara din rektor, din mamma, en försäljare eller din spritlangare. Du var helt sonika tvungen att svara och ta en chansning.

Inte hade vi några flashiga Nintendo Game Cube eller PlayStation tv-spel med högupplösande 3D-grafik heller. Vi hade Atari 2600. Du kunde lätt se vilka rikemansbarnen var – de hade Intellivision istället. Vi hade inte ”Grand Theft Auto”och ”Tekken 3”, vi hade ”Space Invaders”, ”Pong” och ”Asteroids” – och grafiken sög!

Din gubbe var en liten fyrkant och det fanns inte massor med levels och olika vyer och bilder – det var samma bild. Hela tiden! Det fanns inte några böcker och tidningsartiklar om ”Hur man vinner i…”, för om det hade funnits en ”Hur man vinner i Space Invaders” skulle den bara innehålla en rad: Bli inte skjuten. Du kunde inte vinna eftersom spelet bara blev svårare och snabbare tills du dog. Precis som livet.

När du gick på bio fanns det inte någon ”stadiumplacering”. Alla säten var i samma höjd. Om en lång kille satt framför dig så … taskigt läge.   Inte fanns det nån jäkla kabel-tv heller. Vi hade två kanaler utan text-tv. Ville du veta vad som skulle visas fick du läsa det i tidningen. Cartoon Network existerade inte. Tecknat kunde du bara se på lördagsmorgnarna mitt i Gomorron Sverige. Fattar du!? Vi fick vänta HELA VECKAN, era bortskämda små skitungar!

Inte heller fanns det nåt Bolibompa med blonda yppiga program- ledare. Vi fick Staffan Westerberg, Clownen Manne och nån jävla tomte i en regnbågssoffa som lallade om böcker istället. Det har satt sina spår…

Det är det jag säger, barnen har det alldeles för lätt idag! De är bortskämda! Jag lovar dig, de skulle aldrig ha klarat sig i fem minuter på 70-eller 80-talet 😉

Okänd via e-post
 

 

 Miljötänk –  Vi 40-talister tar inte skit…
Jag skulle betala på mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön.
”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer.” Hon hade förståss rätt i en sak – vi hade inte miljötänket på ”vår tid”
Men VAD hade vi i vår tid?

Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade;

Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade.
Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände.
Så de var verkligen återanvända flera gånger!
Men vi hade inte miljötänkt…

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader.
Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundar meter.
Men kassörskan har rätt, vi hade inget miljötänk…

Då, tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor.
Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster.
Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid.
Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket.
Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då…

På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum.
Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva Gotland!

I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss.
När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.
På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand.
Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner mm.
Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då…

Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång.
Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny.
Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött.
Men vi hade inte miljötänket då…

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar)
Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening.
Vi behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria.

Man kan bli lite härsken över hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationen är bara för att vi inte hade ”miljötänk”.
”Stick och brinn” – säger vi!

Okänd via e-post
 

En sann modern folksaga?

Svenska Dagbladet
Läses av folk som leder Sverige.

Dagens Nyheter
Läses av folk som tror att de leder Sverige.

FiB/Kulturfront
Läses av folk som anser att de borde leda Sverige.

Norrskensflamman
Läses av folk som anser att ett annat land borde leda Sverige.

Veckans affärer
Läses av folk som äger Sverige idag.

Månadsjournalen
Läses av folk som ägde Sverige igår.

News Letter Magazine
läses av folk som äger Sverige i morgon.

Hänt i veckan
Läses av folk som gillar sagor om dem som äger Sverige.

Lektyr
Läses av folk som skiter i vem som äger Sverige, bara hon har stora bröst.

 

Lämna ett svar